IAB Avrupa tarafından her yıl düzenlenen, dijital reklamcılık ve pazarlama dünyasının Avrupa’daki en önemli etkinliklerinden biri olan Interact 2 yıl aradan sonra 25-26 Mayıs tarihlerinde tekrar fiziksel olarak Madrid’de gerçekleşti.
Türkiye’de ilk defa bir kılavuzda sosyal medya etkileyicileri (influencer) tanımı yapılmıştır. Kılavuz’a göre Sosyal Medya Etkileyicisi “sosyal medya hesabı üzerinden kendisine veya reklam verene ait bir mal veya hizmetin satışını ya da kiralanmasını sağlamak, hedef kitleyi oluşturanları bilgilendirmek veya ikna etmek amacıyla pazarlama iletişiminde bulunan kişi” şeklinde tanımlanmaktadır.
Çağın getirdiği yenilikler, hız ve erişilebilirliğin sınırlarını zorlayıp, hep daha fazlasını talep etmemizi sağlarken, işitsel medya da tüm hızıyla dönüşüme ayak uydurmaktan geri kalmadı.
Ticaret Bakanlığı tarafından yenilenen “Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği” 1 Şubat 2022 tarihli Resmî Gazete ‘de yayımlandı. Yayımlanan yeni Reklam Yönetmeliğinde fiyat bilgisi içeren reklamlar, indirimli satış reklamları, bağlı kredi satışlarına ilişkin reklamlar, sıralama içeren reklamlar, tüketici değerlendirmeleri, tüketici şikayetleri gibi konularda, tüketicileri en üst düzeyde korumak adına değişiklikler yapıldı.
RTB House Türkiye Ülke Müdürü Can Tunçer ve Programatik Envanter Satın Alma Müdürü Ali Cihan Özsüt ile gerçekleştirdiğimiz sohbette, yapay zekanın dijital pazarlama alanındaki etkilerinden ve RTB teknolojilerine kattıklarından söz ettik. Konuştuklarımızdan derlediğimiz yazıyı güncel gelişmelerden de bilgiler ekleyerek zenginleştirmeye çalıştık. Keyifli okumalar…
Önde gelen dijital pazarlama uzmanları için hedef kitlelere ulaşmada kullanılan popüler stratejiler, içerik pazarlaması ve influencer marketing stratejileridir. Artık bu o kadar yaygın ki “içerik kraldır” sloganına inanmak çok cazip gelir.
Safari, Firefox gibi tarayıcılar 2018’den itibaren bu konuda bazı değişiklikler yapmaya ve cookie takibini kısıtlamaya başlamışlardı. Fakat konu Google’ın Chrome’daki üçüncü parti çerezleri 2022 yılı itibariyle kaldıracağını açıklamasıyla globalde de Türkiye’de de sektörün sıcak gündemi haline geldi ve tartışılmaya başlandı. Tarayıcılardaki bu gelişmeler üçüncü parti veri sonrası dönemi konuşmamızın en önemli etkenlerinden biri. Diğer etkenler ise insanlar artık kimlik ve kişisel verilerin bilincinde olduğu için toplum baskısıydı.
10 yılda reklamcılık da ekosistem de çok değişti. Satın alma ve planlama data ve programatik ağırlıklı gelişti. Sosyal medya çeşitliliği, influencer, performans pazarlaması planlamanın ayrılmaz parçası haline geldi. Veriden esinlendiğimiz yaratıcı reklam çalışmaları, mobil, e-ticaret kullanıcı deneyimini en iyi noktaya çıkarmak için kilit noktalar başında gelir oldu. Yepyeni iş pozisyonları ve yeni görevlerle tanıştık ve en önemlisi dijital reklam yatırımları TV ve basının ardından 3. sırada iken 1. sıraya yerleşti.
Geçtiğimiz günlerde açıklanan IAB Europe AdEx Benchmark Raporu’na göre Avrupa Dijital Reklam Yatırımları 2020’de %6,3 artarak 69 milyar euroya ulaştı. Türkiye %34,8 ile en fazla büyüyen ülke oldu. 2017 yılında dijitalin 2022’de Türkiye’nin en büyük mecrası olacağını söylemiştik ancak pandemiyi öngöremedik. Evlere kapanma ile e-ticaretin 3 yıllık gelişmesini 3 ayda tamamlaması ve bunun da yarattığı etkiyle birlikte 2020’de %54’lük pazar payıyla en büyük reklam mecrası dijital oldu. Sırada pazar büyüklüğü açısından Avrupa’da ilk 5’e girmek var.